Leder

Leder is een natuurproduct. Hoewel de mooiste huiden worden gebruikt, kan het voorkomen dat u natuurlijke beschadigingen zoals littekens, schrammen, insectenbeten en kleine plooitjes in uw meubel terugvindt. Ook nekrimpels en plaatsen met grovere poriënstructuur horen bij het bijzondere karakter van leer. Door de natuurlijke rek van leer kunnen er door gebruik leerplooien ontstaan. Deze zijn niet te voorkomen, maar strijk in ieder geval de bekleding regelmatig glad of probeer deze te modelleren.

Dagelijks onderhoud

Maak voor het dagelijks onderhoud het leder stofvrij met een zachte, niet pluizende doek of met een stofzuiger met zachte borstel. Neem regelmatig het meubel af met een licht vochtige, schone doek of schone zeem, gedrenkt in gedestilleerd water.

Vermijdt direct zonlicht omdat de kleur van het leer hierdoor wordt aangetast. Warmtebronnen in de directe nabijheid van bank of fauteuil hebben ook hun invloed op de kleur.
Verwijder in geval van vlekken direct de vaste bestanddelen, bijvoorbeeld met een lepel.

Bij zit- en/of rugkussens voorzien van een losse hoes is de bekleding niet doorgaand strak met de vulling verbonden, hierdoor kan plooivorming ontstaan. Een gelijkmatig uitstrijken van de plooien zorgt ervoor dat er bij eenzijdig gebruik minder drukplooien ontstaan. Om plooivorming en vormverlies te verminderen moeten meubelen voorzien van losse rug-, zit, armkussens ook regelmatig worden opgeklopt en opgeschud.
Pas op met scherpe voorwerpen zoals gespen, ritssluitingen en scherpe nagels van huisdieren, deze veroorzaken snel krassen. Ook chemicaliën zoals nagellak, lijm, gel en andere vluchtige stoffen voorzien van aceton beschadigen het leer.

Zorg voor een omgeving met een goede luchtvochtigheid (40-60%). Een te droge omgeving veroorzaakt uitdroging van het leer.
Behandel het leder twee keer per jaar met een speciale lederreiniger en onderhoudscrème of ledervet, zo houdt u het leer soepel. Probeer onderhoudsmiddelen altijd uit op een onopvallende plek. Ledervet, lederreiniger of onderhoudscrème zijn verkrijgbaar bij uw meubelzaak.

Toledo / Colourline

Chroom gelooid vatgeverfd rundleder. Beide leersoorten zijn voorzien van een beschermende toplaag, afgedekt met een finish. Stof het leer regelmatig af met een zachte, schone doek en wrijf het vervolgens na met een vochtige zachte doek of zeem. Bij de lederspeciaalzaken zijn de juiste onderhoudsmiddelen verkrijgbaar.

Monaco

Volnerf vatgeverfd nappaleer met wax finish. Regelmatig afstoffen met een droge doek. Bij morsen van vloeistoffen het leer direct afnemen met een schone doek. Niet wrijven! Behandel Monaco-leer indien nodig met Old Saddle Wax, verkrijgbaar bij de lederspeciaalzaak.

Opera

Volnerf vatgeverfd nappa leer met een semi-aniline finish. Regelmatig afstoffen met een droge doek. Bij morsen van vloeistoffen het leer direct afnemen met een schone doek. Behandel Opera indien nodig met Leder Plus®, verkrijgbaar bij de lederspeciaalzaak.

Princess

Vol aniline-leder, chroom gelooid gemaakt van West-Europese stierenhuiden. Regelmatig afstoffen met een droge doek. Bij morsen van vloeistoffen het leer direct afnemen met een schone doek. Behandel Princess indien nodig met Leder Plus®, verkrijgbaar bij de lederspeciaalzaak.

Scala

Licht geprint nappa leer met semi-aniline finish. Regelmatig afstoffen met een droge doek. Bij morsen van vloeistoffen het leer direct afnemen met een schone doek. Behandel Scala indien nodig met Leder Plus®, verkrijgbaar bij de lederspeciaalzaak.