Onderhoud

Behandeling van vlekken

Verwijder de gemorste substantie op alle stofsoorten zo snel mogelijk met een lepel. Let op dat u de substantie niet in de stof drukt. Neem een theedoek natgemaakt met koud water en plaats dit op de vlek. Dit zo laten drogen en herhalen tot de vlek niet meer afgeeft. Vochtige vlekken dept u eventueel droog met een thee- of handdoek. Gebruik absoluut geen keukenpapier omdat de absorberende werking hiervan minder is en het papier inkt kan bevatten dat nog meer schade aanricht. Denk eraan nooit te wrijven maar altijd te deppen.

Laat na reiniging de meubelstof volledig drogen voordat u het meubel weer in gebruik neemt.

Check voordat u met reinigingsmiddelen aan de slag gaat de samenstelling van de meubelstof en probeer het middel uit op een onzichtbare plek. Weet u niet precies wat te doen nadat de vlek is opgedroogd, informeer dan eerst bij uw woninginrichter.

Voor meer informatie betreffende onderhoud van stoffen en vlekkenbehandeling zie:

www.keymer.nl
www.hulshof.com
www.kvadrat.dk
www.deploeg.com
www.ohmann.nl

 

Manchesterstof

De Manchesterstoffen zijn behandeld met Teflon®. Dit beschermt het product tegen de meest voorkomende soorten vuil en vlekken. Het middel is niet schadelijk voor het milieu en roept geen allergische reacties op. Het is een vuilafstotende impregnering, die relatief goed bestand is tegen wassen en chemisch reinigen. De behandeling van vlekken werkt zoals eerder omschreven. Door de Teflonbehandeling trekt gemorste vloeistof niet meteen in de stof. Let er wel op dat na veelvuldig wassen de Teflon® verdwijnt. Manchester bestaat uit 100% katoen en zal dus verkleuren in direct zonlicht.

 

Onderhoud Gispen 515 tafel

Stof en vingerafdrukken verwijderen met een microvezeldoekje. Vlekken plaatselijk verwijderen met behulp van een reinigingsdoek en sproeireiniger. Ernstig vervuilde bladen nat reinigen, drenk hierbij een reinigingsdoek in water met daarin een interieurreiniger of Duoclean. Maak daarmee het blad nat. Daarna afnemen met een goed uitgespoelde en uitgewrongen doek. Vlekken direct na het ontstaan verwijderen.

 

Bakeliet

Bakeliet is een van de eerste kunststoffen, uitgevonden in 1907 door Leo Baekeland. Hij was een Amerikaanse uitvinder van Belgische afkomst. Dit toen geheel nieuwe materiaal zorgde voor een revolutie op het gebied van gebruiksvoorwerpen en had zijn bloeitijd in de jaren dertig. Bakeliet kenmerkt zich door een korrelige en vlekkerige structuur, zeker in vergelijking met de meer moderne kunststoffen. Om uw bakeliet mooi te houden is regelmatig afstoffen met een droge, zachte doek en opwrijven van het materiaal voldoende. Bakeliet kan gereinigd worden met een sopje van lauw water met een beetje afwasmiddel (groene zeep alleen als het echt nodig is). Gebruik geen (vloeibare) schuurmiddelen of schuursponsjes.

 

Afneembare bekleding (hoes)

Het model Gispen 405 is voorzien van een afneembare hoes. Voor het reinigen van de bekleding is de stofkeuze van belang. Gelieve de aanwijzingen en productinformatie van de stofleverancier op te volgen. Er wordt geen garantie gegeven op ondeskundig verwijderen, reinigen en opnieuw aanbrengen van de bekleding.

 

Onderhoud HPL en fineer

Bladen met een toplaag van High Pressure Laminate (HPL) of fineer zijn eenvoudig schoon te maken, waarbij geen speciale schoonmaakmiddelen nodig zijn. Dagelijks vuil kan worden verwijderd met een zachte, vochtige doek. Verwijder vuil en vlekken het liefst direct. Hardnekkige vlekken en aangekoekte resten kunt u verwijderen met een sopje van zachte zeep of de gebruikelijke milde (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Eventuele resten van schoonmaakmiddelen kunt u verwijderen met schoon water, waarna u met een droge schone doek het materiaal weer mooi glanzend maakt. Overmatig vocht dient, zeker op de fineerbladen, te worden vermeden. Gebruik geen meubelpoetsmiddelen en middelen die wax bevatten. Deze laten een laag op het oppervlak achter die makkelijk verkleurt, vlekt en vegen kan achterlaten.

 

Gebruik nooit (vloeibare) schuurmiddelen of schuursponsjes Wanneer u op de volgende punten let, zult u nog langer plezier hebben van uw tafelblad:
– Dit blad is goed bestand tegen de gebruikelijke zachte huishoudmiddelen. Agressieve stoffen moeten echter meteen worden afgespoeld zodra ze op het blad terecht komen.
– Pas op met hete voorwerpen. Plaats deze nooit direct op het blad, gebruik altijd een onderzetter.
– Pas op met scherpe voorwerpen, die kunnen krassen veroorzaken.
– Zware voorwerpen kunnen door schuiven krassen veroorzaken.
– Beschadigingen als gevolg van normale slijtage of verkeerd gebruik vallen buiten de garantie.

 

Leder

Leder is een natuurproduct. Hoewel de mooiste huiden worden gebruikt, kan het voorkomen dat u natuurlijke beschadigingen zoals littekens, schrammen, insectenbeten en kleine plooitjes in uw meubel terugvindt. Ook nekrimpels en plaatsen met grovere poriënstructuur horen bij het bijzondere karakter van leer. Door de natuurlijke rek van leer kunnen er door gebruik leerplooien ontstaan. Deze zijn niet te voorkomen, maar strijk in ieder geval de bekleding regelmatig glad of probeer deze te modelleren.

 

Dagelijks onderhoud

Maak voor het dagelijks onderhoud het leder stofvrij met een zachte, niet pluizende doek of met een stofzuiger met zachte borstel. Neem regelmatig het meubel af met een licht vochtige, schone doek of schone zeem, gedrenkt in gedestilleerd water.

Vermijdt direct zonlicht omdat de kleur van het leer hierdoor wordt aangetast. Warmtebronnen in de directe nabijheid van bank of fauteuil hebben ook hun invloed op de kleur. Verwijder in geval van vlekken direct de vaste bestanddelen, bijvoorbeeld met een lepel.

 

Bij zit- en/of rugkussens voorzien van een losse hoes is de bekleding niet doorgaand strak met de vulling verbonden, hierdoor kan plooivorming ontstaan. Een gelijkmatig uitstrijken van de plooien zorgt ervoor dat er bij eenzijdig gebruik minder drukplooien ontstaan. Om plooivorming en vormverlies te verminderen moeten meubelen voorzien van losse rug-, zit, armkussens ook regelmatig worden opgeklopt en opgeschud.

Pas op met scherpe voorwerpen zoals gespen, ritssluitingen en scherpe nagels van huisdieren, deze veroorzaken snel krassen. Ook chemicaliën zoals nagellak, lijm, gel en andere vluchtige stoffen voorzien van aceton beschadigen het leer.

Zorg voor een omgeving met een goede luchtvochtigheid (40-60%). Een te droge omgeving veroorzaakt uitdroging van het leer.
Behandel het leder twee keer per jaar met een speciale lederreiniger en onderhoudscrème of ledervet, zo houdt u het leer soepel. Probeer onderhoudsmiddelen altijd uit op een onopvallende plek. Ledervet, lederreiniger of onderhoudscrème zijn verkrijgbaar bij uw meubelzaak.

 

Toledo / Colourline

Chroom gelooid vatgeverfd rundleder. Beide leersoorten zijn voorzien van een beschermende toplaag, afgedekt met een finish. Stof het leer regelmatig af met een zachte, schone doek en wrijf het vervolgens na met een vochtige zachte doek of zeem. Bij de lederspeciaalzaken zijn de juiste onderhoudsmiddelen verkrijgbaar.