Onderhoud


Voor het behoud van uw mooie meubelen zijn onderstaande onderhoudsinstructies aan te bevelen. Voor het reinigen van algemene oppervlakken adviseren wij een vochtige, niet schurende doek. Gebruik bij voorkeur milieuvriendelijke reinigingsproducten die niet schuren en onderhoud de producten regelmatig.

Voor het eerste gebruik van een reinigingsmiddel is het aan te raden eerst een kleine test te doen op een niet zichtbare plaats. Volg altijd de aanwijzigingen van de fabrikant en vraag deskundig advies aan een professioneel reinigingsbedrijf bij hardnekkige vlekken.


LICHTECHTHEID

Elk materiaal verkleurt na verloop van tijd onder invloed van licht in meer of mindere mate. Mooie meubelstoffen van hoge kwaliteit en natuurlijke materialen ook. Plaats gestoffeerde meubels daarom nooit in direct zonlicht. 

De mate van verkleuring wordt uitgedrukt in een getal tussen 1 en 8 op de blauwschaal, waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft. Een lichtechtheid van 6 betekent in de praktijk dat de stof na ongeveer 2 jaar een lichte verkleuring kan gaan vertonen (mits deze niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht). 

De klassieke Manchester meubelstof heeft katoen als basis en wordt extra behandeld. Deze stof wordt al decennia lang gebruikt. Manchester voldoet aan lichtechtheid klasse 5. 

Voorkom problemen en plaats uw meubelen nooit in direct zonlicht!

Leer mag daarnaast niet dicht bij een warmte bron staan ivm uitdrogen.

 

PAS OP MET SCHERPE VOORWERPEN

Meubelstoffen zijn zeer gevoelig voor scherpe voorwerpen, speelgoed en huisdieren (scherpe nagels). Deze kunnen de stof blijvend beschadigen. Ook kleding met scherpe ritsen kunnen lelijke beschadigingen veroorzaken. Donkere spijkerbroeken kunnen tevens flink afgeven op lichte bekledingsstof of leer.

 

LOSSE HOEZEN/ VASTE STOFFERING

Bij zit- of rugkussens voorzien van een losse hoes is de bekleding doorgaans niet strak verbonden met de vulling. Hierdoor kan eerder plooivorming ontstaan. Een gelijkmatig uitstrijken van de plooien zorgt ervoor dat er bij eenzijdig gebruik minder drukplooien ontstaan. Om plooivorming en vormverlies te verminderen  losse rug-, zit, armkussens regelmatig worden opgeklopt en opgeschud.

 

BEHOUD VAN UW MEUBELS: GOED STOFZUIGEN!

Wekelijks stofzuigen bevordert de levensduur van meubelstof en houdt de kleuren fris. Bij het stofzuigen raden we aan altijd het bij uw stofzuiger geleverde gladde mondstuk te gebruiken. Gebruik geen aluminium, dat kan afgeven. De stof naborstelen met een zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt is aan te bevelen bij stoffen met een vleug, zoals de klassieke Manchester Corderoy. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee.

 

LEER

Leder kunt u regelmatig bevochtigen met een vochtige doek tegen uitdrogen. Twee maal per jaar behandelen met een onderhoudsset van bijvoorbeeld Keralux (www.keralux.nl) voor reinigen, voeden, impregneren.

 

VLEKKEN

Dep een vlek altijd zo snel mogelijk droog met een absorberende doek. Bevochtigen met een schone natte doek en deppen. Niet wrijven. Gebruik nooit zonder overleg met een specialist oplosmiddelen. Bevochtig de vlek en waar mogelijk van naad tot naad om kringen te voorkomen. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant van de meubelstof of leer. 

 

BESCHERMING VAN UW VLOER

Vloerglijders met/of zonder vilt kunnen altijd per set bijbesteld worden.

 

HERSTOFFEREN

Het opnieuw bekleden (herstofferen) van originele stukken of replica’s is uiteraard mogelijk.

 

Raadpleeg de website van de fabrikant:

https://www.keymer.nl/care-clean

https://deploeg.com/nl/over-de-ploeg/onderhoud/

https://kvadrat.dk/care-and-maintenance/upholsteries