Gispen in het Rijksmuseum

Dutch Design van hoog niveau op top locatie

  

 

 

- Gispen 1407 toegepast in het Rijksmuseum

Het opvallende gerenoveerde cafe van het Rijksmuseum eert respectvol de kleuren en materialen van deze belangrijke Nederlandse mijlpaal. 

Het ontzagwekkende atrium vormt een unieke achtergrond voor de minimalistische vormen. Het door Nederlandse ontwerpers zorgvuldig gekozen meubilair, bevat net als de Rijks Iconische Kunst Collectie, een bewezen tijdloze kwaliteit en internationale allure. 

Architect: Paul Linse, Barbara de Vries en Manon Westmeijer. 

 

Het nieuwe café zit in één van de twee atria die links en rechts van de onderdoorgang naar het Museumplein liggen. Jarenlang was de ruimte dichtgemetseld maar ze is weer opengebroken en hersteld naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers. Paul Linse was zo onder de indruk van die overweldigende ruimte dat hij eigenlijk niets aan het atrium wilde toevoegen. Het café is daarom een soort silhouet van de ruimte geworden, met dezelfde kleuren en hetzelfde materiaal.

Het café lijkt verrezen uit het Portugese hardsteen van de vloer. Ook de balie is er deels van gemaakt, net als de gigantische doos achterin waarin zich de keuken bevindt. De nuance zit in subtiele details. Een gigantische glazen stolp die over de toonbank is geplaatst, met daaronder Oudhollandse koekjes. En een gouden nis in de rand van ‘de doos’ is met bijzondere Hollandse likeuren gevuld.

De meubels zijn tijdloos: onder andere Gispen 1407 stoelen van Wim Rietveld.

Gispen 1407 Fauteuil heeft een rechte rug en zitting op een grafietzwart gelakt frame van staal. Armleggers zijn van zwart bakeliet. De rug en zitting zijn beide van gelakt plaatstaal en voorzien van een afneembare bekleding met een vulling van schuimrubber.

Fauteuil 1407 is ontworpen door Wim Rietveld in samenwerking met A.R. Cordemeyer. Het is een variant op fauteuil 1401. Fauteuil 1401 heeft een zichtbare plaatstalen rug met ribbels, bij de 1407 is deze glad en gestoffeerd. Daarnaast is fauteuil 1407 ongeveer 5 cm groter en dieper dan de 1401.

 

 

  

Meer lezen?

Willem Hendrik Gispen

Wim Rietveld

Rijksmuseum

Studio Linse

Gispen 1407