Art Deco Magazine.nl

Willem Hendrik Gispen in rubriek THEMA WENDINGEN

Zomernummer 2019 

TECHNIEK EN KUNST Willem Hendrik Gispen (1890-1981) besloot in de jaren 20 over te gaan op machinale productie van meubels. Dat leidde tot zijn beroemde stalenbuismeubelen, waaronder achterpootloze stoelen in allerlei modellen, als bijvoorbeeld Gispen 101 en 201 uit 1931.

Het magazine zelf wás kunst. Het zou een van de meest baanbrekende projecten van architect Hendrik Wijdeveld worden. Een vroeg 20ste-eeuws tijdschrift dat talloze progressieve kunstvormen behandelde. Dat het maandblad geroemd zou worden om zijn grensverleggende karakter is precies wat de hoofdredacteur voor ogen had.

Bij de oprichters van het tijdschrift, het in 1855 gevormde genootschap Architectura et Amicitia (AetA), was de drang naar vernieuwing groot. Het doel: stimuleren van innovatie binnen de architectuur door de jonge generatie architecten en kunstenaars uit andere vakgebieden met elkaar te verbinden. Eigentijdse architectuurstromingen kwamen aan bod, zoals onder andere Amsterdamse School.
Tussen 1918 en 1932 werden 116 nummers gepubliceerd, waarbij vooral het visuele aspect van het tijdschrift de aandacht trok.


WH Gispen in ArtDecoMagazine.nl

 

Artikel_WHGispen_ArtDecoMagazine

 

'Het tijdschrift dat een kunstwerk wilde zijn' (Wendingen 1918-1931).
W.H. Gispen ontwierp hiervoor het omslag.

 

Gerelateerde items